Kaj se bo zgodilo z vašim telesom, če 3 mesece ne popijete niti kapljice alkohola!

ne-alkoholu

Kadar se odrečete alkoholu, se bodo krvne celice v treh mesecih obnovile, vi pa se boste počutili zdravo.

Kaj alkohol počne našemu telesu in koliko mu je potrebno, da se ozdravi? Kadar prenehamo s pitjem alkohola, se začne v telesu dogajati pravi preporod. Obnavljati se začnejo jeterne in krvne celice, bolje tudi spimo in izgledamo. Preverite, kako izgleda kadar ne prenehate piti.

Glavobol, omamljenost, srčni utrip v glavi, to so samo nekateri od znakov “mačka” prekomernega uživanja alkohola.

Po mačku bo večina rekla, da ne bo pila kar nekaj časa. Pa pride vikend ali dva in na plano pride zopet podoben scenarij.

Ko z alkoholom prenehamo telo potrebuje nekaj časa, da ga odstrani iz organizma. Prva reakcija po pitju je maček. Kar se dogaja po prenehanju pitja za daljša obdobja vse do treh mesecev pa je odkrila Dr. Nial Kembel, strokovnjakinja za odvisnost od alkohola – Daily Mail.

Po 24 urah

Po 24 urah od uživanja alkohola občutite drhtenje ali znojenje, v zelo redkih primerih so tudi napadi. Telo se začenja čistiti od alkohola, nivo sladkorja se prične normalizirati in počasi začenjate normalno funkcionirati. Počutite se bolje, manj depresivno.

Po enem tednu

Alkohol je zelo neprimeren za spanec. Čeprav imate občutek, da po kakšnem kozarčku lažje zaspite, alkohol dolgoročno destabilizira spanec. Prav tako je diuretik, kar pomeni, da vzpodbuja telo, da se znebi odvečne tekočine skozi znojenje ali urin, kar vas lahko ponoči budi, ker ste zelo žejni. Kadar prenehate s pitjem in se tega držite teden dni, se bo spanec bistveno popravil.

Po dveh tednih

Ker alkohol draži želodec boste ob prenehanju pitja imeli veliko manj težav z želodčno kislino. Alkohol skriva veliko kalorij. Naprimer velik kozarec vina vsebuje približno 230 kalorij katere dodate k svoji večerji pa niti ne veste za to. Če prenehate s pitjem alkohola boste ob rahli aktivnosti zelo verjetno tudi shujšali.

Po enem mesecu

Izgledali boste bolje, predvsem boste to opazili po svoji koži. Alkohol je zelo škodljiv za kožo, ker jo dela manj elastično. Če prenehate s pitjem alkohola, lahko preprečite prehitro staranje kože.

Po 4-8 tednih

Vaša jetra si bodo opomogla in začela bolje delovati. Njen največji sovražnik je prav alkohol. Zaradi prekomernega pitja alkohola, lahko pride tudi do ciroze jeter, ki je zelo dolgotrajna in nevarna bolezen.

Že nekaj kozarčkov vina na dan lahko pri ženskah izzove razvoj mastnih jeter. Takrat jetra pretvarjajo glukozo v maščobo. Alkohol torej vpliva na način, kako jetra predelujejo maščobo, če ga je preveč, postanejo jeterne celice polne masti. Kadar prenehate piti alkohol, jetra že po nekaj tednih začnejo odstranjevati odvečno maščobo. Če jetra niso preveč poškodovana se lahko obnovijo že v 4-8 tednih.

Po 12 tednih

Stalno alkoholiziranje veča krvne celice, zaradi česar se počutite utrujeno, saj takšne celice težje dostavljajo kisik po telesu. Ker pa je to že 12. teden brez alkohola, se bodo celice obnovile in telo se bo počutilo prerojeno.

Članek je zgolj informativne narave!