8 živil, ki ščitijo pred prehladom in virozo

viroza-in-prehlad

Glede na to, da z jesenjo prihajajo tudi hladni dnevi, je zelo pomembno, da se zaščitimo in izboljšamo imunski sistem in se s tem izognemo prehladom in virozam.

Najboljši način za to pravilna prehrana. Zato poizkusite vključiti v svojo prehrano spodnjih 8 živil. Tako boste imeli veliko možnosti, da skozi sezono viroze pridete zdravi.

Česen

Zraven dobrega okusa vaše hrane, česen vsebuje tudi alicin, ki ob razgradnji ustvarja antioksidante. To pa pripelje do zaščite vašega imunskega sistema, saj preprečuje poškodbe celic.

Jogurt

Jogurt vsebuje razne kulture, ki so dobra alternativa probiotikom, ti pa skrbijo za vaš prebavni sistem. To je zelo pomembno, saj se na ta način vsa hrana, ki jo zaužijete dodobra predela.

Čaj

Obstaja ogromno zdravstvenih koristi, ki se povezujejo z uživanjem čaja. Čaji po večini vsebujejo pomembne antioksidante, ki krepijo imunski sistem.

Temna čokolada

Antioksidanti v temni čokoladi nudijo zaščito vašemu imunskemu sistemu. Čokolade z večjo vsebnostjo kakava vsebujejo več oksidantov in manj sladkorja, zato so boljša izbira od navadnih čokolad.

Rdeča paprika

Velika neznanka je, da rdeča paprika vsebuje tudi do dvakrat več vitamina C kot agrumi. Zato je vsekakor priporočljivo zmanjšanje vnosa raznih dodatkov, ki vsebujejo vitamin C in veliko več uporabljati papriko.

Oreščki

Oreščki vsebujejo ogromne količine vitamina E, ki deluje kot antioksidant in ima protivnetno delovanje. Istočasno pa krepijo imunski sistem.

Losos

Losos je prepoznaven po vsebnosti omega-3 maščobnih kislinah. Zelo priporočljive so za zmanjšanje tveganja srčnih in ostalih kroničnih obolenj, prav tako pa blažijo vnetne reakcije in pomagajo imunskemu sistemu.

Voda

Nikakor ne pozabite piti dovolj vode! Dobro je vedeti, da je prav voda zelo pomembno orožje proti raznim boleznim. Vaš nos, usta, pljuča in ostali deli telesa morajo ostati dovolj hidrirani, da bi se lahko obranili raznih bakterij.

Članek je zgolj informativne narave!