Morate na WC takoj ob prihodu domov? Obstaja dober razlog zakaj…

Ste med tistimi ljudmi, ki velike potrebe ne morejo opraviti nikjer drugje, kot v intimnosti svojega lastnega stranišča doma, posebej težko pa to opravite kadar kamorkoli odpotujete? Za to obstaja prav posebna razlaga…


Foto: Dreamstime

Veliko ljudi ima težave s straniščem izven svojega doma, dogaja se jim, da po nekaj dni ne grejo “pošteno” na stranišče. Vsakič ko prispejo spet v svoj lasten dom pa se stvar čudežno zgodi brez problema. Črevesje, kot, da bi z veliko hitrostjo spet začelo delovati in sledi seveda prijetno olajšanje.

Znanstveniki pravijo, da je to povsem normalno. Ko se vrnemo v družinski krog, se ljudje načeloma sprostimo in takrat se sprostijo tudi naša črevesja in začnejo normalno delovati.

Mnogi se počutijo veliko lagodneje iti na stranišče v svojem domu, ko so v znanem, družinskem in privatnem življenju. Po drugi strani, ko kamorkoli odpotujejo, se jim pojavi tako imenovao potovalno zaprtje – je pojasnil Nick Haslam, profesor psihologije na Univerzi Melbourne in avtor knjige Psychology in the bathroom. Dodal je tudi, da se to dogaja predvsem ljudem, ki se počutijo v neznanem okolju neugodno, in ob spremembni prehrane med potovanjem, ki spreminja sestavo mikrobov v črevesju.

Med raziskavami, ki so jih izvajali med mormonskimi misionarji na ameriški Univerzi Utah so ugotovili, da ima približno 50 odstotkov vseh simptome dolgotrajnega zaprtja. V študiji niso zaključili kaj bi naj bil točen razlog tega, a so navedli, da se to pogosto dogaja ljudem, ki so na potovanjih.

Profesor Jack Gilbert iz Univerze v Chicagu ima pojasnilo za ta pojav.

Kadar se vrnete domov se raven adrenalina bistveno spremeni, prav tako količina energije, ki jo porabljate ter raven masti skupaj s še nekaterimi spremembami. K vsemu temu se lahko spremeni tudi ritem spanja, kar pa vse skupaj lahko bistveno vpliva na premikanje hrane čez naša črevesja – je navedel Jack.

Dodal je, da je prihod domov v poznano okolje v veliko pomoč, da se funkcije črevesja vrnejo v normalno stanje.

Povzeto iz: 24sata.hr

Članek je zgolj informativne narave!